Thursday, October 25, 2018

Sijoittajan paras ystävä ja pahin vihollinenAika on sijoittajan paras ystävä. Korkoa korolle efekti voi tehdä duunaristakin rikkaan ihmisen kunhan malttaa odottaa. Jos sijoittamisen aloittaa tarpeeksi ajoissa, niin alkuvaiheen sijoituksien ei tarvitse olla niin suuria kuin jos aloittaa myöhemmin. Aika usein korjaa huonosti ajoitetunkin sijoituksen. Huonoa firmaa ei hyväksi toki tee aikakaan.
Harvemmin tulee mietittyä sitä, että kuka itseasiassa pystyy sijoittamaan tarpeeksi pitkään jotta korkoa korolle efektistä pääsee nauttimaan. Ajan mittaan tulee kärsimättömyydessä vaihdettua sijoitustyyliä, sijoituskohteita sekä kiinnostus itse sijoittamiseen vaihtelee. Tässä mielessä aika on sijoittajan pahin vihollinen.

Minkälainen ihminen sitten pystyy sijoittamaan tarpeeksi pitkään? Minun kokemuksistani ei tässä asiassa ole apua, mutta sen tiedän että valintoihinsa on pakko uskoa oikeasti. Ei riitä, että tutkimukset sanovat sitä ja tätä. Myös kaverien ja sijoitusmedian vinkit pitää jättää omaan huomioonsa. Omat valinnat on tehtävä itse, koska vain itse kukin voi elää omien päätöksiensä kanssa. Vain sijoittaja joka oikeasti uskoo valintoihinsa myös jatkaa sijoittamista oikeasti pitkällä aikavälillä ja valitsemallaan sijoitustavalla.

Tutkimuksien mukaan ja järjellä mietittynä paras sijoittaja on yksilö, joka ymmärtää sijoittamisen arvon vaurauden luojana mutta ketä ei itse sijoituskohteet kiinnosta. Tälläinen yksilö on vaikea olla, koska herkästi sijoittamisesta tekee itselleen harrastuksen tai jopa pakkomielteen. Tähän ansaan olen myös itse astunut. Itsepetos ei tässä asiassa auta. Jos itse sijoituskohteet kiinnostaa, niin osakevalintoja on tehtävä itse jotta mielenkiinto sijoittamiseen pysyy. 

Jos tavoitteena on saavuttaa suuren määrän x passiiviset tulot, niin kaikki päätökset jotka johtavat suuremman rahasumman tallettamiseen sijoitustililleen ovat oikeita. Ainoa asia, jota sijoittaja voi aidosti kontrolloida on sijotustilillleen laittamansa rahamäärä.

Millä tavalla sinä pidät yllä sijoitusintoa viikosta toiseen, kuukaudesta toiseen ja vuodesta toiseen?

1 comment:

  1. Nyt kun asuntojen ostamisten, yms. jälkeen on tullut taas aloitettua sijoittaminen on pakko sanoa että 1. odotan puhtaasti seuraavaa laskua, mutta 2. on pirun vaikeaa olla innostumatta joistain firmoista ja olla upottamatta niihin rahaa. Siksi olen tehnyt 80 cash 20 osakkeita painon, jolloin jatkuvat ja tasaiset lisäykset antavat minulle mahdollisuuden etsiä kohteita ja laittaa hiukan pääomaa kiinni (ja näin pitää kärsimättömyyden kurissa).
    Oletan että pitäydyn käteispainossa 1-3 vuotta, kunnes lasketellaan taas alas. Lyhyt aika sikäli, mutta pitkä aika todellisuudessa. Silti aivot sanoo että upside on hyvin rajattu, downside puolestaan hyvin korkea.

    ReplyDelete